Fianke coaching training online – Talentontwikkeling

Heb ik een burn-out?

Foto burn-out coach Sandra Fianke

Misschien vraag je je op dit moment wel af: heb ik een burn-out? Hoe herken je een burn-out?

Hieronder voorbeelden van eerste signalen van burn-out:

•Vermoeid: minder productief
•Hoofdpijn: minder concentratie, meer fouten
•Hartkloppingen
•Cynische houding: klagen, wantrouwen, onzeker
•Kort lontje: snel geïrriteerd, huilen
•Besluiteloos en vergeetachtig
•Moeite om na het werk op te laden
•Veel kort verzuim
•Slapeloosheid, duizelingen

Dit zijn mogelijke symptomen en het zou te kort door de bocht zijn om op basis van alleen dit de diagnose burn-out te stellen. Veel mensen herkennen bovenstaande signalen van een burn-out, maar zien deze toch niet aankomen. Het wordt niet serieus genomen of men durft het niet aan te kaarten, bang voor de gevolgen.

Dit artikel in het AD meldt: “Een groot deel – 80 procent van de overspannen mensen – ziet een burn-out niet aankomen. In het onderzoek van CNV kwamen alleen de mensen naar voren die wéten dat ze tegen een burn-out aan zitten. Maar we weten dat mensen die stress ervaren, het moeilijk vinden om zichzelf te analyseren. Stress en stressmanagement houden elkaar in hun greep.”

Het zou al heel erg helpen als de omgeving het wel signaleert, dat kan de partner of een vriend zijn, maar zeker ook een collega of de leidinggevende. Steun van de omgeving is een heel belangrijke factor bij het voorkomen van een burn-out én ook tijdens een burn-out.

Ook wordt in het artikel gezegd:
“Er moet kenbaar worden gemaakt dat dit speelt en preventief actie worden ondernomen. Als je er bij deze groep op tijd bij bent en ze bijvoorbeeld in persoonlijke coachingssessies virtueel weerbaar maakt, moet je een heleboel kunnen voorkomen. Ze doen vaak onbewust dingen niet helemaal goed.”

Ik geloof ook in preventie! Het voorkomt langdurig uitval, beschadiging van de medewerker, en hoge ziekteverzuimkosten.

Herken jij signalen bij jezelf, bij je collega of bij je medewerker? Schakel dan op tijd hulp in. Een paar sessies kan al voldoende zijn om burn-out te voorkomen.

Ook als je hier vragen over hebt of wilt weten wat ik voor je kan doen, neem dan contact met me op. Dan vertel ik je er vrijblijvend meer over.

Wil je mijn persoonlijke verhaal over burn-out lezen of luisteren, kijk dan eens bij mijn verhaal onder het kopje Over ons.

Zorg goed voor jezelf, je bent het waard!!