Fianke coaching training online – Talentontwikkeling

Tegenslag… Je voelt je niet happy en wilt meer succes in je leven?

Foto coaching bij tegenslag

Er moet me even iets van het hart… We denken vaak dat alles bij anderen van een leien dakje gaat en dat jij de enige bent waarbij de weg vol hobbels zit en die niet altijd happy is. Laat me je uit de droom helpen, dat is niet zo! Bijna iedereen heeft in zijn leven hobbels te nemen of tegenslag ervaren om tot het succes te komen waar ze nu zijn. En ook als het nu succesvol is is dat geen garantie voor een glad geplaveid vervolg.

Social media wekt vaak wel deze illusie, maar de werkelijkheid is anders. Ooit zei een klant tegen mij: “Ik wil wel ruilen met jou, jij hebt echt iets neergezet, het gaat allemaal zo vanzelf lijkt het wel.” Inderdaad lijkt het wel. Jij weet niet wat ik heb moeten doen en laten en ervaren om te staan waar ik nu sta.

Dus laat je niet ontmoedigen door die mooie verhalen en beelden. Jij bent jij en jij kiest jouw pad, ook die met hobbels en tegenslag, maar dat zie je vaak nog niet als je aan het begin staat.

Veel belangrijker is dat je veerkracht ontwikkelt. Laatst las ik ergens dat veerkracht doorzettingsvermogen is. Daar ben ik het deels mee eens. Doorzettingsvermogen is meer wilskracht, gewoon doorgaan, ook als het tegenzit. Als je te lang op een plek zit waar het tegenzit, of wat niet jouw plek is en je zet maar door, dan is het gevaar dat je uiteindelijk opbrandt.

Veerkracht gaat ook over doorgaan, maar dan niet perse op de weg waar je zit. Er leiden meer wegen naar Rome. Dus als de hobbels op weg A echt niet meer te doen zijn, welke weg kies je dan? Veerkracht is in mijn ogen zien wanneer je los moet laten en wanneer je andere keuzes moet maken, om uiteindelijk wel door te gaan, maar dan via weg B.

Carrièretijger omschrijft veerkracht als volgt: “Emotionele veerkracht is je vermogen om goed om te gaan met moeilijkheden, tegenslag, veranderingen en stress. Je bent in staat om in moeilijke tijden positief, toekomstgericht en sterk te blijven, oftewel: ‘terug of op te veren’.”

Meer veerkracht ontwikkelen begint bij inzicht in jezelf. Wat wil jij graag en hoe kun je hier vorm aan geven? En wat doe je als dat niet lukt, wat ga je dan doen? Waar heb je invloed op en waar niet? Zo ontwikkel je vertrouwen. Als jij weet wat je wilt dan focus je je daarop en dan is wat een ander doet ineens minder belangrijk. Althans niet bepalend voor wat jij van jezelf verwacht en de druk die je jezelf oplegt.

Het lijken eenvoudige vragen, maar ze zijn vaak niet zo simpel te beantwoorden. Ik kan je helpen om antwoord op die vragen te krijgen met het online programma ‘Leef je talent!’ Wil je liever eerst persoonlijk met mij sparren? Vul dan het contactformulier in of app mij, ik spreek je graag!