Fianke coaching training online – Talentontwikkeling

Werkgeluk, 5 belangrijke tips om deze te vergroten!

Werkgeluk

Werkgeluk... 5 belangrijke tips om deze te vergroten!

Werkgeluk betekent: werk doen dat het beste bij je past. Zo word je steeds beter in dat werk en dat geeft echt werkgeluk. Het gaat over betekenis toevoegen aan jouw leven en dat van anderen.

Je kunt je voorstellen dat hoe meer geluk jij ervaart in je werk en hoe meer plezier jij haalt uit je werk, hoe moeitelozer (is dat een woord…? 😉) het gaat.

Geen plezier in je werk betekent als snel dat je energie gaat lekken en je steeds vermoeider thuis komt uit je werk, het je steeds meer moeite kost om naar je werk te gaan en je werk naar behoren uit te voeren.

Over de eerste signalen van een burnout heb ik al eens een blog geschreven. Neem die signalen serieus, omdat het tekenen kunnen zijn dat er actie nodig is! Ook de vraag: “Is dit het nu?” is een belangrijk signaal. Het hoeft echt niet te betekenen dat het roer gelijk om moet, want ook met kleine aanpassingen kan je werk weer plezierig worden. Je moet alleen wel weten aan welke knoppen je moet draaien. En welke dat zijn verschilt per persoon.

Tips om je werkgeluk te vergroten

Daarom voor jou een vijftal tips om inzicht te krijgen hoe het staat met jouw werkgeluk en deze te vergroten:

  1. Krijg inzicht in hoe jouw huidige werksituatie eruit ziet. Wat motiveert je en waar krijg je energie van en waar juist niet van?
  2. Hoe sta je in het leven en kijk je naar je loopbaan? Overkomt het je of maak je bewuste keuzes? Heb je het gevoel dat je de regie hebt? Wat kun je veranderen in je mindset zodat je op een positieve manier naar je werk en naar je loopbaan kijkt?
  3. Inzicht in welke aspecten werkgeluk bepalen en welke bij jou niet ingevuld worden. Waar schuurt het bij jou? Wat wil je daarmee? Wat vind je acceptabel en wat niet?
  4. Kom ook daadwerkelijk in actie. Je krijgt geen ander resultaat door hetzelfde te blijven doen. Jij bent degene die hier verandering in kan brengen. Wat is de eerste stap? Wie en wat heb je daarvoor nodig?
  5. Blijf een leven lang leren. Dat is niet alleen vakgerichte opleidingen volgen, maar zeker zo belangrijk is je persoonlijke ontwikkeling: je softskills. Een doorlopend proces om duurzaam inzetbaar te blijven. Stel jezelf regelmatig de vragen: “Hoe gaat het nu echt met me?” en “Geef ik nog voldoende betekenis aan mijn leven?”

Ten slotte, om jou te helpen inzicht te krijgen in jouw werkgeluk heb ik een gratis training ontwikkeld met de titel: “Should I stay or should I go? Happy on the job!” Gun jezelf deze inzichten en neem de tijd om deze training te volgen zodat je nu al de eerste stappen kunt zetten naar meer plezier en meer betekenis in je werk.

Ik wens jou veel werkgeluk!

Should I stay or should I go? Happy on the job!

Deze training maakt jou bewust hoe jij nu in je werk zit. Je zet de eerste stap in de vraag 'Should I stay or should I go?'