Fianke coaching training online – Talentontwikkeling

7 stappen om te plannen en meer vrijheid te ervaren

Foto coach 7 stappen om te plannen

Plannen, ik was ‘er nooit zo van’… Vreselijk als mij gevraagd werd om te laten zien wat ik de komende weken van plan was. Het voelde als een keurslijf waar ik niet vanaf mocht wijken. Ik was meer van de vrijheid, van het improviseren, van breder kijken, zien wat zich aandient en nodig is in het moment. Nooit had ik gedacht dat plannen mij juist dat gevoel van vrijheid zou kunnen geven. In dit artikel ontvang je 7 stappen om te plannen en meer vrijheid te ervaren.

Sinds een paar jaar ben ik om. Ik merk dat plannen mij rust geeft én vrijheid. Plannen zorgt er namelijk voor dat ik inzicht heb in wat ik nog moet doen, ik krijg overzicht en dat geeft rust. De chaos in mijn hoofd wordt geordend. Én, hoe tegenstrijdig met mijn eerdere overtuiging, het geeft mij een gevoel van vrijheid! Vrijheid, omdat ik weet dat, als ik de planning volg, ik op mijn vrije momenten ook écht vrij ben. Daarnaast plan ik ook mijn sportmomenten in. Ik weet dat dit belangrijk voor me is, voor mijn balans, dus net zo belangrijk als de rest op mijn planning. Zou ik het niet inplannen, dan zou dat er bij in kunnen schieten.

Waar het voorheen dus voelde als een strak keurslijf, voelt het nu als rust en vrijheid. Dat neemt niet weg dat ik in veel situaties nog heel intuïtief ben. De afspraken met mijn studenten of met mijn coachees staan gepland. Ik bereid me voor, ook dat is gepland, maar de invulling ter plekke gaat intuïtief. Juist doordat ik dat wat ‘moet’ plan heb ik ruimte om te voelen en te luisteren naar wat er op dat moment nodig is.

7 Stappen waarmee jij een start kunt maken om met plannen meer gevoel van vrijheid te creëren:

  1. Begin met het leegmaken van jouw hoofd! Jouw hoofd is niet gemaakt om aan dingen te denken, maar om over dingen na te denken! Wat er in je hoofd zit waar je allemaal nog aan moet denken en waar je in bed de schrik van in je lijf voelt omdat je het helemaal vergeten bent, dat moet allemaal úit je hoofd. Schrijf het allemaal op! Dit noemen we een braindump. Ga net zo lang tot er niets meer komt. Ook als er niks komt blijf je nog even wachten, want vaak komt er dan nog wel iets. Denk bijvoorbeeld aan afspraken, dingen die je beloofd hebt, verjaardagen die komen, voornemens om te sporten etc.
  1. Nu je inzicht hebt in wat er allemaal nog moet gebeuren kun je overzicht maken. Plan je afspraken in in je agenda. Noteer to do’s in een speciale app óf in je taken in Outlook óf op een apart to do-lijstje. Waar het ook is, zorg dat je het altijd dáár noteert, zodat je een vaste plek hebt en niet allemaal losse velletjes overal en nergens.
  1. Maak een jaarplanning (of zolang als nodig is) voor langlopende projecten of opdrachten. Wat is de deadline? Plan je laatste activiteit hiervoor bijv. een week voor de deadline, zodat je tijd overhoudt voor onvoorziene omstandigheden. Noteer wat je allemaal moet doen voor het project en verdeel dit over de tijd.
  1. Maak een weekplanning. Vanuit de jaarplanner, jouw agenda, jouw to do’s en je ontspanning/ sportplanning kun je iedere week jouw weekoverzicht maken en weet je hoe jouw week eruit ziet en krijg je een gevoel van grip. Zelf maak ik gebruik van zo’n handige weekplanner van de Hema (nee, ik heb geen aandelen hierin 😉)
  1. Bepaal je aller-, allereerste stap. Soms weet je niet waar je moet beginnen, bijvoorbeeld omdat de opdracht niet duidelijk is, dan zul je niet snel beginnen met de opdracht. Je schuift hem voor je uit, want te vaag en dus geen zin! Jouw eerste stap om te starten is dus navragen of opzoeken of nalezen wat de opdracht precies inhoudt. Als je deze stap hebt gezet ben je gestart en zul je zien dat het makkelijker is om ook de volgende stap te zetten.
  1. Maak het klein en zo concreet als mogelijk is. Sommige projecten of opdrachten zijn zo groot dat je gewoonweg niet weet waar je beginnen moet (zie punt 5) en wat de volgende stappen zijn. Probeer de eerste twee stappen zo klein en zo concreet mogelijk te maken en plan deze in in je weekplanner. De kans dat je zulke concrete acties vooruitschuift is heel klein. Bedenk wat je in dit voorbeeld als eerste op zult pakken: Bert bellen om te vragen wat hij precies van me verwacht in deze opdracht óf Strategische personeelsplanning maken? Hoe komt het dat je eerder iemand belt dan gaat starten met iets dat heel groot lijkt? Het afvinken van de kleine acties die je het snelst kunt afhandelen geeft je even een geluksgevoel, en dat vinden we fijn… Zorg dus voor veel kleine acties zodat je vaak dit geluksgevoel ervaart 😊
  1. Eat that frog! Doe eerst dat waar je het meest tegenop ziet, dan valt de rest van de dag alleen maar mee. Als je eerst een kikker eet, dan valt de rest mee. Die kikker is dus je meest lastige of moeilijke taak. Als je deze voor je uit schuift blijft die onbewust steeds door je hoofd spelen en blijf je een zwaar gevoel houden en mogelijk zelfs stress voelen. We zijn geneigd om snelle taken, dus snel afvinken, als eerste te doen, maar draai het eens om. Vaak hebben we in de ochtend ook de meeste energie, plan dan die lastige taak. Je zult zien dat je de rest van de dag energie voor 10 hebt voor die andere ‘kleine klusjes’.

Tip: plan niet je hele week propvol, jij weet ook dat er altijd telefoontjes of mailtjes van collega’s komen die nog ‘even’ tussendoor moeten. Of die collega die bijna dagelijks aan jouw bureau haar belevenissen met je komt delen, ook dat vergt tijd. Hou hier rekening mee, maar geef ook je grenzen aan. Dat gaat een stuk makkelijker als je weet hoe je planning eruit ziet. Dan kun je veel makkelijker zeggen: “Dat lukt mij nu niet, maar morgenmiddag wel” óf “Als je wilt dat ik dit nú voor je doe, dan lever ik dat pas later aan.” Of bij die aardige collega met haar uitgebreide verhalen: “Zullen we straks in de pauze even een stuk wandelen en dit bespreken, dan heb ik volledig de aandacht voor jou.” 😉

Hopelijk geven deze 7 stappen om te plannen jou het gevoel van vrijheid. Vind je het nog steeds lastig om de chaos in je hoofd te structureren? Weet je niet waar je moet beginnen? Maar voel je wel dat het heel erg nodig is dat er iets gebeurt? Neem dan contact met me op, ik kan je op weg helpen. Wellicht zijn er onbewust andere oorzaken van jouw gevoel van chaos, stress of geen grip hebben. Daar komen we dan ook achter en begeleid ik jou om hier anders mee om te gaan.

Door het contactformulier in te vullen neem ik contact met je op voor een gratis kennismaking en kijken we samen wat ik voor jou kan doen.

Laat een reactie achter